MyFeed Personalized Content
Hamilelikle İlgili En Merak Edilenler
Makale
Favorilere ekle

Hamilelikte Bebekle İletişim

Bebeğim 9 aydır içimde büyüyor; duygularımı hissediyor, sesimi duyuyor, dokunuşlarıma tepki veriyor ve besin seçimlerimiz bile ortak - büyülü bir ilişki!

2dk oku Eyl 3, 2019

Bebeğinizin duyuları gelişmeye hamileliğin erken safhalarında başlar. Dördüncü hafta itibariyle kulaklar, gözler ve dil oluşmaya başlar. Haftalar geçtikte tat, koku ve dokunma duyusu da oluşmaya başlar, başka bir deyişle bebek çevresine açılır. Yirmi dördüncü hafta itibariyle “bilinçli” algı gelişir ve bebek duyularını uyaran olaylara tepki verebilmeye başlar.

Amniyotik sıvı önemli bir rol oynar.

Amniyotik sıvı bebeğin gelişeceği amniyotik keseyi doldurur. Görevi bebeğinizi darbeye, sıcaklık dalgalanmasına, gürültüye vb. karşı korumaktır. Koruyucu bir koza gibidir ama hepsinden önce dünyayla arasındaki iletişim arayüzüdür.

Bebeğinizin duyuları, özellikle de tat duyusu, bu sıvının bir sonucu olarak gelişir. On üçüncü hafta itibariyle bebeğiniz bu aromatik moleküllerden oluşan ve şeker tadını andıran sıvıyı yutacak ve içine çekecektir; bebeğinizin tat duyusu burada başlar.

Bebeğimle olan bağımın oluşması haftalar sürdü ve bu...

... duygular sayesinde mümkün oldu. Siz ve bebeğiniz arasında çok erken dönemde bir psiko-duygusal bağ oluşur. Bebeğiniz hareketlerinizi algılar ve konuşma ve hareket şeklinize alışır, fakat kortizol ve adrenalin gibi maddelerin üretilmesi ile genel çevreyi, yaşadığınız stres ve duygusal şokların etkilerini de hisseder. Rahatlamanızın ve stres kaynaklarından uzak durmanızın önemli olmasının sebebi budur.

... beslenme sayesinde mümkün oldu. Yediğiniz zaman yiyeceğinizdeki aromatik moleküller kan dolaşımınıza karışır ve plasenta ya da amniyotik sıvı üzerinden bebeğinize ulaşır. Hamileliğin beşinci ayından sonra bebeğiniz tatları hatırlayabilmeye başlayacaktır. Bu yüzden çeşitli besinler tüketmeli ve yemekten zevk almalısınız: bebeğinizin gelişimi için harikadır!

... hareketler sayesinde mümkün oldu. Dokunma duyusu çok erkenden gelişir ve bebeğiniz karnınız üzerindeki baskı ve dokunuşları hissedebilir. Hamileliğin beşinci ayı itibariyle bebeğiniz baş parmağını emerek ya da ayaklarını yakalayarak bir dokunma hissi oluşturacaktır. Bebeğiniz dokunuşlarınıza karşı gittikçe daha hassas olacaktır.

... ses sayesinde mümkün oldu. Altıncı ay itibariyle bebeğiniz sesiniz, babasının sesi, müzik ve kalp atışlarınız gibi çeşitli günlük sesleri algılayabilmeye başlar. Bebeğiniz hareket ederek ya da kalp atışında bir artış ile karşılık verecektir. Bebeğinizle konuşun, biraz müzik çalın: bebeğiniz buna bayılacaktır!

Bebeğiniz dünyaya çok erken bir aşamada tepki vermeye başlayacaktır, fakat duyu organları ve beyni hala olgunlaşma evresinde olacaktır. Bunu destekleyebilirsiniz fakat dozunu kaçırıp tüm günü karnınıza hoparlör bağlı bir şekilde geçirmenizin de bir faydası olmaz! Bebeğinizin müziğin tadını çıkarmayı öğrenmek için koca bir ömrü olacak...