MyFeed Personalized Content
Hamilelikle İlgili En Merak Edilenler
Makale
Favorilere ekle

Hamileliğin İkinci Ayı ve Bebek Gelişimi

En son 7 veya 10 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 5 ile 8 hafta arasında. Her şey netleşti, hamileyim. Bunu tanıdığım herkese söylemek için sabırsızlanıyorum!

3dk oku Haz 13, 2018

Hamileliğin İkinci Ayında Bebek

Yüzü oluşmaya devam ediyor: Gözleri, kulakları, burnu, ağzı sonra dili ve hatta dişlerinin tümsekleri ortaya çıkıyor. Başı artık iyice şekil aldı ve vücudunun iki katı yer kaplıyor. Bu, duyularının gelişmesinde önemli bir aşama. Yedinci haftanın sonundan itibaren optik sinirler ışık seviyesindeki değişiklikleri fark edebilmeye başlar.

Organları da yerli yerinde, bazıları ufacık bazıları kocaman! Beyni, akciğerleri ve sindirim yolları da büyük bir hızla gelişimini sürdürüyor. Kalbi ise o kadar büyüdü ki midesinin hizasında küçük bir tümsek oluşturuyor!

Bebeğinizin küçük vücudu hızlı bir şekilde değişiyor: omurgası şekilleniyor, kol ve bacakları uzuyor, dirsekleri oluşuyor, el ve ayak parmakları kendilerine özel şekillerini almaya başlıyor... Bebeğiniz artık minyatür bir insan gibi görünüyor!

Bebeğinizin kasları artık oluştu ve hareket etmeye başladı fakat bu istem dışı bir hareket... Hareketleri (genelde hamileliğin 9. ile 11. haftaları arasında yapılan) ultrason muayenesi esnasında görünür olacaktır fakat sizin bebeğinizin hareketlerini hissedene kadar biraz daha sabır göstermeniz gerekecek!

Bebeğinizin el ve ayak parmakları artık son şeklini almış ve bebeğiniz de başka bir özellik daha geliştirmiş olacaktır: Baş ve işaret parmaklarını karşılıklı kullanabilir. İlk ultrason muayenesi esnasında bebeğinizle tanışmak için sabırsızlanıyor musunuz?

Hamileliğin ilk aylarında beslenme

Hamileliğin bu aşamasında bulantı ve kusma (özellikle de sabahları) görülebilir. Eğer böyle bir durum varsa doktorunuzla görüşün. Mide bulantılarınızı azaltmak için aşırı ve yağlı yemekten kaçının. Öğünlerinizi bölüp kendinize üç ana öğününüzün arasında iki veya üç ara öğün verin. Tekrar tekrar kusmak hafif bir kilo kaybına sebep olabilir. Aşırıya kaçmadığı sürece bu sizi endişelendirmesin. Aşırı durumlarda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Bulantı sebebiyle yorgunluk ve rahatsızlık yaşamamak için kahvaltıyı aksatmayın. Kahvaltıyı aksatırsanız sabahları enerjiniz düşebilir! Çeşitli ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok ihtiyacınız var. Yeterince karbonhidrat (tam tahıllı ekmek, sebze, meyve, patates, tam tahıl, bakliyat vb.) tüketmeye dikkat edin. Bunlar size enerji verecektir.

Günde en az 1,5 litre (yazları daha da fazla) su içerek sıvı almayı da unutmayın. Su kanınızın temel bileşenlerinden biridir. Kan hacminiz, bebeğinizin beslenmesi için fetüs ile plasenta arasındaki alışverişi sağlamak amacıyla hamileliğiniz başladıktan sonra büyük bir artış göstermiştir. Su hem sizin hem de bebeğinizin atıklarını süzen böbreklerinizin iyi çalışmasını sağlar. Tüm alkol çeşitlerini ve şekerli meşrubatları hayatınızdan çıkarın ve kahve ile çay gibi kafein içeren içecekleri sınırlı ölçüde tüketin.

Hamilelikte ara öğün

Hamileliğin bu aşamasındayken ideal ara öğün bir süt ürünü + tahıl ürünü + içecektir. Bir örnek verelim mi?

1 Elma, tam tahıllı galeta ve 1 bardak ayran veya 1 kase yoğurt, dilimlenmiş kırmızı meyveler ve yulaf ezmesi, yanında da hamileler için uygun olan bir bitki çayı. Ekşi yiyecekleri tercih ediyorsanız bir dilim tam tahıllı ekmek, biraz turp ve 1 dilim peynir. Hamur işleri, yağ veya şeker içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durun. Ara öğünleriniz ihtiyaç duyduğunuz besin öğeleri almanıza yardımcı olarak beslenmenizi dengelemenizi sağlar; magnezyum için bir parça bitter çikolata veya biraz C vitamini için bir mandalina gibi.