MyFeed Personalized Content
Hamilelik
Makale
Favorilere ekle

Hamileliğin İlk Ayı ve Bebek Gelişimi

En son 2 veya 6 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 0 ile 4 hafta arasında. Hamile olduğumu daha yeni öğrendim! Çok heyecan verici bir durum... İnanmakta güçlük çekiyorum.

2dk oku Haz 13, 2018

Hamileliğin ilk ayında bebek

Müstakbel bebeğiniz şu an bir virgüle benziyor. Bir kafa ve dört uzvunun tomurcuklarından oluşuyor. Fetüs ile plasenta arasında bir dolaşım sağlanması için göbek bağı oluşmaya başlıyor..

Embriyo artık oval bir disk şekli alıp çeşitli vücut yapılarına temel sağlayacak üç hücre katmanından oluşuyor. Endoderm (iç katman) bebeğin organlarına (sindirim kanalı, karaciğer, pankreas, solunum sistemi, endokrin bezler vb.) dönüşür. Orta katman iskelete, bebeğin kalbine, kan damarlarına, böbrek ve üreme sistemine dönüşür. Dış katman, diğer adıyla ektoderm ise sinir sistemi ve duyu organları ile deri, saç ve tırnaklara dönüşür. Ortada bir çıkıntı oluşacaktır, bu da bebeğin kafasına dönüşür! Küçük kalbi, üçüncü haftanın sonu itibariyle atmaya başlar.

Her şey böylece “Organogenez” dediğimiz, çeşitli iç organların oluşması ve kan dolaşımının başlaması için hazır olur. Bu temel gelişim aşaması dördüncü hafta boyunca gerçekleşir.

Hamileliğin ilk aylarında beslenme

Yediklerinize çok dikkat edin! Bu iki kişilik yiyebileceğiniz anlamına gelmez. İhtiyaçlarınız hamileliğiniz başladığından beri değişti. Bebeğinizin iyi gelişmesine destek olmak için demir ve folik asit (ya da B9 vitamini) tüketiminizi artırabilirsiniz.

Bebeğinize tehlikeli bir hastalığın bulaşması riskini önlemek için doktorunuza danışın. Çiğ balık ve pişmemiş deniz mahsulleri gibi yiyeceklerden ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durmanız önemlidir. Etinizi iyi pişirmeyi, meyve ve sebzelerinizi tüketmeden önce iyice yıkamayı da ihmal etmemelisiniz. Bu süreçte içeriğini bilmediğiniz yiyecek ve içeceklerden, bitkisel ürünlerden, bayat olabileceğinden şüphelendiğiniz besinlerden uzak durmalısınız. Hijyeni elden bırakmayın, yemek hazırlamadan ve masaya oturmadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayın. Buzdolabınızı düzenli olarak temizlemeyi ve doktorunuza başka herhangi bir önlem almanızın gerekip gerekmediğini sormayı unutmayın.

Hamilelikte gıda takviyesi

Hamileliğinizden önce yeterli ve dengeli beslenmiş olmanız durumunda, mineral ve vitamin ihtiyaçlarınız karşılanmış olacaktır. Ancak aslında çoğu kadının hamileliğin ilk gününden itibaren iki temel besin olan demir ve folik asit tüketimi yetersiz olabilir. Günümüzde doktorlar hamile ya da hamileliğe hazırlanan kadınlara folik asit tavsiye etmektedir. Demir eksikliğiniz varsa doktorunuz bir takviye yazabilir. Doktorunuza danışmadan asla gıda takviyesi almamalısınız.

Bebeğinize gebe kaldıktan dört hafta sonra embriyonun ağırlığı 10.000 kat artacaktır! Sizi ilgilendiren tek şey, haberler henüz taze olduğu için 9 ay sonra - 8 ay kaldı gerçi! - güzel bir bebek dünyaya getirecek olmanızdır. Yalnız bunun şimdilik sizin küçük sırrınız olduğunu unutmayın!