MyFeed Personalized Content
Hamilelik Öncesi
Makale
Favorilere ekle

Bebek Sahibi mi Olmak İstiyorsunuz? Hamile Kalmadan Önce Sağlık Kontrolünü İhmal Etmeyin!

Karar verildi: Anne olmak istiyorum! Benim için her şey netleşti, en büyük arzumu keşfettim... Ancak bu annelik macerasına atılmadan önce sağlık konusunda her şeyin yolunda olduğunu bilmenin iyi olacağını duydum. Ne yapmalıyım?

3dk oku Tem 3, 2018

Sizin de bildiğiniz üzere hamile kadınlar sağlıklarına dikkat etmelidir. Peki hamilelikten önce kontrol yapılmasının önerildiğini de biliyor muydunuz? Hala yaygın olarak gerçekleştirilmemekle birlikte hamilelik öncesi kontrol sorunsuz ve sakin bir hamilelik yaşama şansınızı arttırır!

Hamilelik Öncesi Genel Sağlık Durumu Kontrolü!

İlk aşama: aile hekiminizden veya jinekoloğunuzdan randevu alıp hamile kalma isteğinizi söyleyin. Ardından yapılacak olan tıbbi muayene hamileliğinizi etkileyebilecek başlıkları ve normal bir muayeneyi (tansiyon, kalp atışı, vb.)  içerecektir:

  • Kilonuz. Aşırı düşük veya yüksek kilo, özellikle hamilelikle ilişkili hipertansiyon için risk faktörüdür.
  • Özel hastalıklar: astım, kalp ve damar sorunları, tiroid problemleri, vs.
  • Ailede varolan diyabet vb. öyküsü.
  • Aşıların geçerliliği. Gerekirse doktorunuz gebe kalmadan üç ay önce gerçekleştirilmesi gereken birtakım aşılar yazabilir. (özellikle de kızamık ve difteri, polyo ve boğmaca gibi)
  • Güncel tıbbi tedavi. Bazı ilaçlar bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir: antibiyotik, zayıflama hapları, antidepresanlar, epilepsi ilaçları, vb.
  • Müstakbel annenin toksoplazmoz ve kızamık aşılarının yapılmış olduğunu doğrulamak için bir kan tahlili.
  • Hepatit B, hepatit C ve AIDS virüsü için bir tahlil.
  • Böbrek sorunları veya diyabet riskini elemek için idrarda albumin ve şeker olmadığına dair bir analiz.
  • Alkol kesinlikle önerilmez. Tek bir kadeh bile bebek için olumsuz sonuçlara sebep olabilir!
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçlara da doktor kontrolünde ara verilmelidir.
  • Bebek kararını aldıktan sonra tütün kullanımına da ara verilmelidir.
  • Elbette vücudunuzu hazırlamak için dengeli beslenmeli ve düzenli fiziksel egzersiz (merdiven çıkmak, yürüyüş yapmak gibi) yapmalısınız.

Bebek yapma girişiminiz başarısız oluyorsa da bu kontrolleri yaptırabilirsiniz. Hamile kalma konusunda sorun yaşıyorsanız bunları doktorunuzla konuşmanızın vakti gelmiş olabilir. Doktorunuz gebe kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemi tespit etmek için ovülasyon testlerinin mantığını da açıklayabilir. O yüzden içiniz rahat olsun: hemen hamile kalmak çok nadir bir durumdur. Biraz sabretmeniz gerekiyor!

Hamilelikte folat ve demirin önemi 

Gıda takviyesi şeklinde folik asit (B9 vitamini) tüketimi çoğu kurumlarca önerilmektedir. Bu vitamin sinir sisteminin oluşmasında etkili olduğu için hamileliğinizde ve özellikle ilk zamanlarında önemlidir. Bu yüzden eksikliği halinde doktorunuzun tavsiyesiyle takviye almanız önemlidir. Takviye almaya hamile kalmadan yaklaşık iki ay önce başlamak ve ilk trimester boyunca devam etmeniz tavsiye edilir. Bu vitamin o kadar önemlidir ki; bazı ülkelerde (ABD, İngiltere) herhangi bir risk faktörü olmasa dahi yaygın bir şekilde verilir.

Gerekmesi durumunda doktorunuz bir demir takviyesi de yazabilir.

Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı

Bu kontrol geride bırakmanız gereken kötü alışkanlıkları tespit etmenizi sağlayacak ve gerektiğinde bu süreçte size destek olacaktır. Önünüzdeki 9 ay boyunca bebeğinize büyümek için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlayan siz olacaksınız. Sizin için kötü olan şeyler elbette bebeğiniz için de iyi olmayacak. Plasenta tükettiğiniz her şeyi bebeğinize aktaran bir “sünger” görevi görür. Bu yüzden:

  • Alkol kesinlikle önerilmez. Tek bir kadeh bile bebek için olumsuz sonuçlara sebep olabilir!
  • İlaç kullanımına da ara verilmelidir. (Bu konuda doktorunuza danışmanız önemlidir)
  • Bebek kararını aldıktan sonra tütün kullanımına da ara verilmelidir. Doktorunuz nikotin destekleri konusunda tavsiye verebilir.
  • Elbette vücudunuzu hazırlamak için yeterli ve dengeli beslenmeli ve düzenli fiziksel egzersiz yapmalısınız.

Beklediğiniz bebeğinizin kozasını hazırladığınızı unutmayın. Tüm bu önlemler kozayı bebeğiniz için mümkün olduğunca misafirperver hale getirecektir! Bu irade gücü ileride başarılı bir hamilelik yaşamanız için faydalı olacaktır.