MyFeed Personalized Content
0-6 Aylık Bebek Gelişim: Beslenme, Fiziksel, Uyku
Makale
Favorilere ekle

Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi? Bu, çok zor bir karar.

3dk oku Ara 12, 2019

Hamileliğinizin daha ilk günlerinde, güvenilecek bir bakıcı bulmanın zorlukları hakkında korku dolu hikayeler duymaya başladınız. Çocuk bakımı için doğru yöntemi seçmek zorlu bir maratonsa, neler olacağını bilmek; durumu sizin için kolaylaştırabilir. Sorulacak doğru sorular, farklı seçeneklerin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hatırlanması gereken önemli noktaları aşağıda sıraladık.

 

Her yöntemin avantajları ve dezavantajları

Öncelikle, her durumda bir taviz vermeniz gerekebilir, bunu unutmayın. Bebeğinize kendiniz bakmanız dışında sizin için mükemmel bir yöntem tabii ki yoktur ve hepsinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Önceliklerinize göre size en uygun olana karar verebilirsiniz.

 

Kreş

  • Avantajlar: bebek ve çocuklar için mükemmel derecede uygun bir sosyalleşme ve gelişim yeridir. Çalışanlar eğitimlidir. Gelirinize göre hesaplanan maliyet ise diğer çocuk bakım yöntemlerine göre daha düşüktür.
  • Dezavantajları: Yer bulmak zordur! Çalışma saatleri katıdır ve bunlara uyum sağlamanız gerekir. Kreşte, hastalıklar kolayca yayılabileceğinden çocuğunuzun hastalık kapma ihtimali burada daha yüksektir. Fakat genelde hasta çocukların kreşe gelmesine izin verilmez.

 

Dadı

  • Avantajları: dadılar eğitimli profesyonellerdir.
  • Zamanlama konusunda ihtiyaçlarınıza göre birlikte karar vereceğinizden yöntem oldukça esnektir. Tek başlarına ya da çok az sayıda çocukla birlikte bakım sağlandığı için, çocuklar kreşe göre daha az sıklıkla hasta olur.
  • Dezavantajları: bir dadı bulmak ve ona güvenmek kolay değildir. Evleri güvenli olmalı, sigara içmemeli ve bebeğinize iyi bir şekilde bakıldığından emin olmalısınız. Bir dadı rahatsızlandığında, yerine hemen birisini bulmak kolay olmaz.

 

Yatılı bakıcı

  • Avantajları: çocuğunuzu bir yere götürmeniz gerekmeyeceği için en esnek çözümdür. Bakıcılar sizin gerekliliklerinize uyum sağlayabilir ve tek başına bakılan bebeğinize tüm dikkatlerini verebilir. Bakıcılar günün sonunda size çocuğunuzla geçirdiği gün konusunda detaylı bilgi verebilir.
  • Dezavantajları: bakıcıların bebek veya çocuk bakımında yeterli eğitimi veya deneyimi olmayabilir ve onlara tamamen güvenmekte zorluk çekebilirsiniz. Bakıcı rahatsızlandığında ve çalışamaz durumunda ise de işler sizin için karmaşık hale gelebilir.
  • En pahalı yöntemdir.

 

Ortak çocuk bakımı

  • Avantajlar: zamanlama sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenir. Bebeğiniz, kısmen evde bakıldığı için rutininden şaşmaz.
  • Dezavantajları: evinize yakın, anlaşabileceğiniz, sizinle aynı kısıtlamalara sahip ve eğitim anlamında sizinle aynı değerlere sahip bir aile bulmak kolay değildir!

 

Aile üyeleri

  • Avantajları: bebeğinize bakan kişiyi çok iyi tanırsınız ve böylece içiniz daha rahat olur! Aile üyeleri sizin zamanınıza ve kısıtlamalarınıza uyum sağlayabilir. Bebeğinizle olan ilişkileri de çok yakındır.
  • Dezavantajları: çocuğunuzun büyütülme şekli bakan aile üyesinin de kendinde söz hakkı bulmasıyla bir anlaşmazlık konusu olabilir. Bebek bakımı aynı zamanda çok enerji gerektirir, bu nedenle büyük anne ve büyük babaların bebeğinize tüm gün bakacak güce sahip olduğundan emin olmalısınız.

 

Peki ya bebeğiniz?

Bebeğinize başkasının bakması büyük bir kaos ortamına yol açabilir. Bebeğin uyum sağlamasına yardımcı olmak için, bu değişikliklerin nedenlerini anlamasını sağlayın, bebeğinizin yeni ortama yavaş yavaş alışmasını sağlayacak bir alışma dönemi planlayın. Önceleri onlarla kalabilir, ardından birkaç dakikalığına bırakmaya başlayıp sonra süreleri uzatabilirsiniz. Bu, kreşlerde standart uygulamadır ve dadılarda ya da eğer bebeğinize bakacak kişiyse büyük annenin evinde de uygulanabilir. Bebeğiniz de konu hakkında fikir sahibidir! Eğer bebeğinizi sabah bıraktığınızda ya da akşam almaya gittiğinizde, somurtkan, sinirli ya da halsiz bir durumdaysa, belki de söz konusu bakım yöntemi ona uygun değildir. Neyin yanlış gidiyor olabileceğini bulmak için kreş müdürü ya da dadı ile görüşebilirsiniz.