MyFeed Personalized Content
Hamilelik
Makale
Favorilere ekle

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Müstakbel annenin ve bebeğin sağlığı için normal sınırlarda kilo alınması önemlidir.

2dk oku Haz 12, 2018

Hamileyken neden kilo alınır?

Her kadın eşsiz olduğu gibi her hamilelik de eşsizdir. Fakat hamilelikte biraz kilo almanız kaçınılmazdır.

Bu kilolar aşağıdakilerle ilgilidir:

  • Bebeğin kilosu (ortalama 3 kg)
  • Su birikmesi ve uterus ile göğüslerin ağırlığındaki artış
  • Amniyotik sıvı
  • Kan hacminde artış
  • Plasenta

BKİ (beden kütle indeksi) değeriniz 30 seviyesinde veya üzerindeyse, 6 ile 7 kiloyu aşmamalısınız. Fakat doktorlar bebeği uterustayken beslemek ve daha sonra da emzirmek için gereken 2-4 kg yağ deposunun da eklenmesini önerir. Bu da toplamda 9 kg edecektir. Hamilelikten önceki kilonuza bağlı olmakla birlikte doktorunuz bu kilo artışında değişiklik yapabilir ve beslenmenizi (aşırı kiloluysanız) azaltmanızı ya da (çok zayıfsanız) artırmanızı önerebilir.

Hamilelikte maksimum kilo artışı kaç olmalı?

Doktorunuz veya diyetisyeniniz beden kütle indeksinizi (kg cinsinden, vücut ağırlığınızın metre kare cinsinden boyunuza bölünmesi) ve beslenme alışkanlıklarınızı, sağlık durumunuz ile yaşam biçiminiz gibi diğer etkenleri referans alacaktır.

Hamilelikte aşırı kilonun riskleri nelerdir?

Anne için önemli riskler mevcuttur: Hamilelikle ilişkili diyabet, hamilelikle ilişkili hipertansiyon, flebit vb. Ayrıca bebek çok büyük olabilir ve bu doğumu zorlaştırabilir.

Hamileliğin ilk üç ayında kilo kaybetmek normal mi?

Evet bu normaldir ve oldukça sık görülür. Sebebi bulantı ve kusmadır. Paniğe kapılmayın, bu aşamada bebeğiniz çok az enerjiye ihtiyaç duyar.

Hamileyken diyet yapılabilir mi?

Bu kesinlikle önerilmez! Bebeğinizin büyüme ve gelişimi için ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinden mahrum bırakma riskine sebep olabilirsiniz. Hamilelik esnasında kilo kontrolü çok fazla kilo almamak için önemlidir fakat hiçbir surette kilo vermemelisiniz. Doktorunuz kilo artışınızı izliyor olacak fakat bu bir takıntı haline dönüşmesin, günde iki defa tartıya çıkmanın size bir getirisi olmaz! Bizim önerimiz hamilelik sürecinde yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olmanız için bir diyetisyene başvurmanız. Ağır egzersizlerden kaçınmanız gerektiğini de unutmayın.

Hamilelikte kilo kontrolü

Yeterli ve dengeli beslenmeyi, vücudunuza doğru ve yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ sağlamayı unutmayın. Enerji ihtiyacınız hamilelik esnasında biraz artacak fakat gün içinde, atıştırmalıklardan ve aşermelere boyun eğmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Gerektiğinde bir sabah ve/veya bir öğleden sonra olmak üzere günde iki-üç defa ara öğün tüketin ve tercihen “besleyici” kaloriler alın: 1 bardak yarım yağlı süt veya 1 düşük şekerli süt ürünü veya 1 porsiyon peynir + 1 porsiyon ekmek veya tahıl veya 2 galeta ve bir parça meyve.

Her şeyden önce de egzersiz yapmayı unutmayın. Hamilelik bir hastalık değildir, bu yüzden eşofmanlarınızı giyip temiz havada yürüyüşe çıkın!