MyFeed Personalized Content
6-12 Ay
Makale
Favorilere ekle

Bebeklerde İshal Neden Olur? İshal Nasıl Geçer?

Bebeğim iki gündür ishal. Bu normal mi yoksa endişelenmeli miyim? İshalden kaçınmak mümkün müdür?
 

2dk oku Tem 3, 2018

Bu sık karşılaşılan bir yanlış anlamadır. Emzirilen bebekler; sık, yumuşak, taneli ve sarı renkli kaka yaparlar. İshal daha farklıdır ve katı madde içermeyen, çok sık gerçekleşen (24 saatte 3 veya daha fazla) sıvı kaka olarak nitelendirilmektedir.

İshalin sonuçları nelerdir?

Viral, bakteriyel veya gıda intoleransı (inek sütü veya gluten)…. Sebebi ne olursa olsun ishal büyük bir sıvı ve mineral tuz kaybına sebep olur. Bu yüzden ciddi bir dehidrasyon (sıvı kaybı) riski teşkil eder. Aşırı durumlarda bebeğinizin hastaneye yatırılmasına bile sebep olabilir. Bu yüzden ishal daima ciddiye alınmalıdır.

Ciddi bir durum olup olmadığını nasıl anlarım?

İshalin yanında belirli semptomlar görürseniz hemen harekete geçmeniz gerekir. Özellikle de şu durumlara dikkat etmelisiniz:

  • Bebeğiniz ne zaman yiyecek veya içecek verseniz kusuyorsa
  • Ağzı kuruysa
  • En azından iki veya üç saatte bir kakasını yapıyorsa
  • Kakasında kan varsa
  • Şaşkın ve hatta tepkisiz duruyorsa
  • Yorgun ve soluk görünüyorsa    

Kilolarını da takip edin. Çocuğunuz kilosunun en az %5’ini kaybederse uygun tedavinin yapılması için derhal hastaneye götürülmelidir.

Susuz kalmış olmasından endişeleniyorsanız tercihen karnından cildi çimdikleme testi yapın. Çimdiğinizin izi geçmezse bebeğinizin vücudu çok sıvı kaybetmiştir. Derhal bir sağlık profesyoneline danışın ya da bebeğinizi doğrudan hastaneye götürün.

Çözümler

Bebeğiniz sıvı kaybına mı uğradı? Endişelenmeyin, her şey çok yakında normale dönecek! Nasıl mı? Özellikle de aşağıdaki konularda doktorunuzun tavsiyesine uyun:

  • Oral rehidrasyon solüsyonu ile bebeğinize su verin. Yakınınızdaki bir eczaneden 200 ml maden suyunda sulandırabileceğiniz ve bebeğinize suyun yanı sıra solüsyonun emilimini kolaylaştıran ve kusma riskini sınırlandıran mineral tuzları ve şeker de sağlayan torbalar satın alabilirsiniz. Tercihen bebeğinize 5 dakikada bir, mümkün olduğunca sık, 5 ml verin. Emziriyorsanız rehidrasyondan sonra tekrar emzirmeye devam edin.
  • Bebeğiniz katı yiyeceklere başlamışsa; pirinç, pişmiş havuç, haşlanmış patates, makarna, pişmiş meyveler (muz, ayva, elma) gibi yiyecekler yedirmeye çalışın ve aşırı yağlı besinler tüketmesinden kaçının. Bu yiyecekler ishale karşı etkilidir. 

Son olarak, ellerinizi sık sık ve bebeğinizin bezini değiştirirken yıkayın. Bazı ishal türleri bulaşıcıdır ve bir ebeveyn olarak bebeğinizle ilgilenebilmek için siz de iyi bir durumda olmalısınız!