MyFeed Personalized Content
0-6 Ay
Makale
Favorilere ekle

Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri

Türkiye’de 0-5 yaş arası her dört çocuktan biri fazla kilolu veya şişman! Bebeğimin aşırı kilolu olması riskini önlemek için ne gibi önlemler almalıyım? 

3dk oku Eki 25, 2019

On iki ayda boyun 25 cm uzaması ve doğum kilosunun üç katına çıkması için bebeğinizin yaşamının ilk yıllarında enerji gereksinimi yüksektir. Bu harika büyüme hızı çocuğunuz yürümeye başlayınca yavaşlar. Tombul yanaklı ufaklığınız daha ince ve küçük bir çocuk halini alır. Görünümdeki bu “toplu” değişim 6 veya 7 yaşına kadar devam eder ve bu yaşlarda da çocuğunuzun kilo artışının, boy artışını geçici olarak da olsa geçebileceği yeni bir “büyüme sıçraması” gerçekleşir.

O zaman, sorun ne? Bazı çocuklarda bu ikinci büyüme sıçraması erken; yaklaşık üç yaş civarında, gerçekleşir ve bu da çocukluk obezitesinin olası göstergelerinden biridir. Bu yaştaki obezite riski, çocuğunuza sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmenin temel prensiplerini erken öğreterek kolayca önlenebilir.

 

Aşırı kilo ve obezitenin temel sebepleri

Çocukluk obezitesi endişe verici seviyelere ulaşmış ve son yıllarda kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Olası birçok sebebi bulunmaktadır:

  • Dengesiz, aşırı beslenme (örneğin yaşamın ilk iki yılında fazla protein alımı).
  • Sağlıksız atıştırmalıklar.
  • Yetersiz fiziksel aktivite ve çok fazla televizyon, video ve bilgisayar oyunu.

Fiziksel sorunların yanı sıra, olası sebepler arasında psikolojik etkiler de bulunmaktadır. Çocuğunuz vücudunu kabullenmekte zorlanabilir ve kendini sınırlayabilir. Diğer bir ihtimal de, bazı arkadaşları da çocuğunuzu alay konusu olarak kullanabilecekleridir.

Neyseki, bu çaresiz bir durum değil, çocuğunuzda obezite eğilimi teşhis edilir edilmez bir şeyler yapmak mümkündür.

 

Çocuklarda Obezite Belirtileri

Endişeye yenik düşmeden bu belirtileri fark etmeyi öğrenin! Çocuk doktorunuz aşağıdakileri söylüyorsa:

  • Çocuğunuzun büyüme hızı ulusal ortalamanın çok üstünde.
  • Vücut kütle indeksi (VKİ = kilo/boy2) 3 ile 6-7 yaş arasında 19’un üstünde.
  • İkinci “büyüme sıçraması” (boy artışından çok kilo artışı) 6 veya 7 yaşlarında değil 3 yaşında gerçekleşiyor.

Durum ne olursa olsun bir sağlık profesyoneline düzenli kontrole gitmek tetikte olmanızı ve gelecekteki kilo sorununun tüm bilindik belirtilerini izlemenizi ve önlem almanızı sağlayacaktır.

 

Obeziteyi Önlemek İçin Çocuğumuzu Nasıl Beslemeliyiz?

Birçok klinik çalışma aşırı kilo ve obeziteye karşı önleyici müdahalelerin ne kadar erken (iki yaştan önce) yapılırsa o kadar etkili olabildiğini göstermiştir.

“Bebeğimin yediklerinden keyif alarak yeterli beslenmesini nasıl sağlarım?”

Yeterli, dengeli ve çeşitli beslenme prensiplerini hem bebeğiniz, hem de tüm aile için uygulayın ve her şeyden önce, düzenli saatlerde olacak şekilde bir yeme düzeni oluşturun.

Öncelikle temel besin kaynakları olan süt (anne sütü veya  devam sütü) ile yeterince kalsiyum aldıklarından emin olun. Ardından yeterli miktarda meyve ve sebze yediklerinden (günde iki veya üç porsiyon) emin olun. Narin bedenlerine aşırı yüklenmemek için doktorunuzun önerdiği miktarda protein (et, balık, yumurta, vb.) tüketmesini sağlayın. Bu yoğun büyüme aşamasında ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlayan ve iki öğün arası atıştırmaya sebep olan anlık açlıkları bastıran sağlıklı karbonhidratlardan (kepekli makarna, tam tahıllar, esmer pirinç, vb.) verin.

Çocuğunuz iki öğün arasında bir şeyler yemek isterse, kendinizi suçlu hissetmeyin, ara öğünler yapmasından zarar gelmez, ancak bu ara öğünlerin içeriği büyük önem taşır. Gazlı içecekler, meşrubatlar ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çocuğunuzun ara öğünlerini süt ürünleri, meyveler ve uygun şekilde ve porsiyonda hazırlanmış fındık, fıstık, ceviz ile oluşturabilirsiniz.

Son olarak bebeğiniz bol enerjiye sahiptir, bundan faydalanın; yürüyüşe çıkarın ve birlikte bol bol fiziksel aktiviteler yapın. Ayrıca bu daha iyi uyumalarına da yardımcı olacaktır (geceleriniz bu sayede daha rahat geçecektir!).

Kaynaklar: http://sante-medecine.commentcamarche.net