MyFeed Personalized Content
0-6 Aylık
Makale
Favorilere ekle

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Giderilir?

İnsanlar sancıların yenidoğan bebeklerde geçici ve normal olduğunu söylese de bebeğimi gözyaşları içinde görmek beni bitiriyor. Bebeğime nasıl yardım edip sakinleşebilirim?

2dk oku Kas 1, 2019

Bebeklerde Tipik Gaz Sancısı Belirtileri

Sakin minik bebeğiniz birkaç gündür tüm gün boyunca tekrar tekrar ve geceleyin ağlıyor. Her zamankinden daha kolay huysuzlanıyorlar ve ağlamaları bir türlü yatıştırılamıyor. Bununla da kalmayıp ağlamaları bebeğinizin hayal bile edemeyeceğiniz yüksek seste çığlıklar atmasına sebep oluyor! Bir yandan yorgunluğunuz da işin içine girince bu ani davranış değişikliğinin üstesinden gelmek gittikçe zorlaşıyor. Bu durum aslında normal.

Elbette doktorunuza danışmalısınız ancak bebeğinizin yaşadığı durum muhtemelen kolik olabilir. İyi haber: yavrunuzun sağlığı risk altında değil. Ayrıca bu durum geçici!

 

Kolik nedir?

Hem ağır hem de sık bir şekilde gerçekleşen bir karın ağrısıdır. Bebeğiniz ağlar, huysuzlanır (sürekli hareket eder) ve gaz çıkarır. İstatistiklere göre bebeklerin neredeyse %20 kadarı, doğumdan iki hafta sonrasından üç ila dört aya kadar kolik sıkıntısı çekebilir. Kolik, sık ve yüksek miktarlarda dışkılamanın görüldüğü ishal durumu ile karıştırılmamalıdır.

Koliğin birden fazla sebebi olabilir: olgunlaşmamış sinir ve sindirim sistemi, aşırı besleme.

Yukarıdaki semptomları bebeğinizde birkaç gündür gözlemlediyseniz kolik olduğunu doğrulamaları için doktorunuzdan bir randevu alın.

 

Bebeklerde gaz problemleri nasıl önlenir?

Bebeğinize yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Emziriyorsanız: baharatlı yiyeceklerden, turpgillerden (lahana, brokoli, karnabahar, turp, brüksel lahanası, vb.) ve kurubaklagillerden (kuru fasulye, nohut, barbunya) kaçının. Bunlar şişkinliğe sebep olur. Koliği önleyebilecek olan “koyu süt”ü (emzirmenin sonunda gelir) alabilmeleri için bebeğinize tek seferde yalnızca bir göğsünüzü verin ve göğsünüzü tamamen boşaltana kadar emzirin.
  • Biberonla besliyorsanız: biberonun emziğinden hava girişini mümkün olduğunca sınırlayın, hava yutmayı azaltan akış ayarlı bir biberon deneyin, beslenme sonrasında bebeğinizin gazını sık sık çıkarmayı da ihmal etmeyin.
  • Bebeğinizin karnına hafifçe masaj uygulayın, dik durmak bebeğinizin acısını hafifleteceği için bebeğinizin arabasını ya da salıncağını mümkün olduğunca sık kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinize yaptıracağınız banyo da gaz ağrılarını hafifletmeye ve bebeğinizin daha rahat uyumasına yardımcı olur. 

 

Bilmeniz gerekenler:

Emmek bağırsak ağrılarını hafifletir ve bu nedenle bebeğiniz sürekli beslenmek isteyecektir. 
 

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

MVP Logo

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.

  • Beslenme Kılavuzu

    Beslenme Kılavuzu

    Beslenme hakkında bilgi edinin

  • Uygulamalar

    Uygulamalar

    Özel pratik uygulamaları deneyin

  • Yardım Alın

    Yardım Alın

    Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın