MyFeed Personalized Content
0-6 Ay
Makale
Favorilere ekle

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeğimin yanakları kızarık, garip sesler çıkarıyor ve biraz da asık suratlı. Acaba diş mi çıkarıyor diye düşünüyorum. Acısını azaltıp ilk dişli sırıtmasını keyifle beklememi sağlayacak her türlü tavsiyeyi duymaya hazırım!

3dk oku Eki 25, 2019

Diş çıkarma can acıtabilir. Diş etleri içinden diş geçmeden önce kalınlaşır ve bu hoş bir his değildir! Bazı “şanslı” bebekler süreci daha rahat atlatır ve yalnızca kızarmış yanaklar ve popo ile bu süreci geride bırakır. Diğerleri ise biraz daha fazla acı çekebilir. Acı azaltma tavsiyemize uyun ve çocuğunuzun dişlerinin sağlığını koruması için vereceğimiz ipuçlarını okuyun...

 

Bebeklerde ilk diş

İlk diş ortalama 6 ila 12 ay arasında ve genelde alt diş etinin ortasında çıkar. Bu genel bir kural değildir ve ilk diş bazı bebeklerde daha erken görülebilir. Nadir de olsa, ağzında dişiyle doğmuş bebekler dahi olmuştur! Bazı bebeklerin ise ilk dişi 12 veya hatta 18 aylık olana kadar çıkmaz.

Genelde ilk olarak ön ve yan kesiciler, sonra ilk azı dişleri (12 ay civarında), köpek dişleri (18-24 ay civarında) ve son olarak da arka azı dişleri (2,5-3 yaş civarında) görülür. Çocuklar farklı aşamalarda diş çıkarırlar. O yüzden bebeğiniz diş çıkarma konusunda aynı yaştaki kuzeninin üç ay gerisinden geliyorsa endişelenmeyin. Diş çıkarma gelişim ile ilgili değildir!

 

Diş çıkarma - bariz işaretler

Diş çıkarma, genelde hoş olmayan semptomlarla birlikte görülür. Bebeğiniz değişik sesler çıkarıyor, somurtuyor ve elini ya da bulduğu her şeyi ağzına götürüyorsa diş çıkarıyor olma olasılığı yüksektir!

Bazı anneler popoda tahriş, yumuşak dışkı ve kızarık yanak gibi diğer semptomlar da bildirmişlerdir. Bu gibi semptomlar ciddi değildir ve genelde 48 saatten daha uzun sürmez.

 

Bebeği sakinleştirme çözümleri

Bebeğiniz acı çekiyorsa ve etkili bir tedavi arıyorsanız, çocuk doktorunuza danışabilirsiniz. Ancak çocuğunuzun rahatsızlığını gidermek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Önemli olan bebeğinizin en çok seveceği şeyi bulmaktır!

  • Temiz bir parmakla bebeğinizin diş etine masaj yapmak rahatlatıcı olabilir ve acıyı azaltabilir. 
  • Diş çıkarma jelleri (eczanelerden temin edebilirsiniz) de rahatlatıcı etki yapabilir.
  • Bebeğinize diş geçirebileceği bir diş kaşıyıcı verin. Yumuşak plastik veya sıvı dolu olanları daha iyidir.
  • Bebeğiniz sancılı bir diş çıkarma döneminden geçiyorsa sarılma tedavisini de öneririz. Fazladan kucak ve öpücük çok işe yarar!

 

Parlak bir gülüş emek ister

Bebeğinizin tüm süt dişleri çıktıktan sonra bu dişlere, her ne kadar geçici de olsalar, iyi bakılması gerekir. Çocuklar diş çürümesinden çok çabuk etkilenebilir. Tedavi edilmediğinde ise, kalıcı dişlerin gelişini geciktirebileceği gibi kalıcı dişleri zayıflatabilir de. Yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • Çocuğunuza tatlı, tatlı yiyecekler ve meşrubat vermeyin. Emziği bala daldırmak veya gece biberonuna şeker eklemek gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
  • Çocukların dişleri ortaya çıkar çıkmaz çocuklara özel tasarlanmış bir fırça ve ufak bir parça düşük florürlü diş macunu ile (450 ppm altında) fırçalamak önerilmektedir. Bu yüzden oral florür takviyesi verilmemelidir. Daha fazla bilgi için çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.
  • 1 ila 2 yaşlarındayken çocuğunuzun dişlerini her akşam veya tercihen her yemekten sonra fırçalamalısınız. Küçük çozuklar için özel tasarlanmış bir diş fırçası ve yaşlarına uygun bir florürlü diş macunu seçin. Fırçaladıktan sonra ağızlarını iyice çalkaladıklarından emin olun.

Çocuğunuzu ilk diş kontrolüne yaklaşık 6 aylıkken götürmelisiniz. Böylece diş hekiminiz diş ve diş etlerinin doğru gelişip gelişmediğini kontrol edebilir ve size çocuğunuzun ağız sağlığını nasıl koruyacağınıza dair tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca bu özellikle de çocuğunuz düzenli olarak kontrole gidecekse çocuğunuzun diş hekimiyle tanışması ve çocuğunuzu diş tedavisi aletleriyle aynı ortamda bulunmaya alıştırmanız için iyi bir fırsattır. 

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

MVP Logo

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.

  • Beslenme Kılavuzu

    Beslenme Kılavuzu

    Beslenme hakkında bilgi edinin

  • Uygulamalar

    Uygulamalar

    Özel pratik uygulamaları deneyin

  • Yardım Alın

    Yardım Alın

    Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın