MyFeed Personalized Content
0-6 Aylık Bebek Gelişim: Beslenme, Fiziksel, Uyku
Makale
Favorilere ekle

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku Oca 13, 2020

İlk baştaki zorlu dengesiz adımlardan önce, bebeğiniz hayatının ilk dokuz ayında yatma pozisyonundan oturmaya geçme alıştırması yapacak. Her şeye dokunma, her şeyi görme ve koklama konusundaki doyumsuz merakı düşünüldüğünde, zamanında bir gelişme.  Dört ayak üzerinde ya da kule gibi dikilerek... Bebeğiniz her yeri (yani hemen her yeri) keşfetmek için özgür olduğu sürece hangi tarzda yürüdüğü çok da önemli değil. Bebeğinizin ilerlemesine, onun kendi hızına saygı duyarak, yardımcı olabilirsiniz. 20. aydan önce acele etmeye gerek yok. Çocukların yalnızca %3’ü 9 aylıkken, %60’ından azı da ilk doğum günlerine kadar yürümeye başlamaktadır. 

 

Yürümek için kas gerekir

> İlk aşama: ısınma, karın ve kollar.

Doğumun ardından ilk birkaç hafta içinde bebeğiniz boynunu ve sırt kaslarını sıkıştırmayı öğrenecek ve böylece 4. aydan itibaren yapacağı daha yoğun egzersizler için hazırlanacaktır. Bacaklarla pedal çevirme, kolları çevirme ve yan tarafa doğru yuvarlanma karın kasları için mükemmel egzersizlerdir. 

Şampiyonunuz artık kafasını kaldırırken kendini ön kollarıyla destekleyebilir. Bu dik duruş, birkaç ay içinde daha sıklıkla gözlemlenecektir. Etrafındaki heyecan verici dünyayı keşfetmeye olan merakı sayesinde bebeğiniz yuvarlanma ve bir fok balığı gibi sürünme pratiği yapar. Çok zarif olmasa da, çabalarıyla sizi güldürecektir

> İkinci aşama: ayakta durma!

8. aydan itibaren gelen “ileri seviye”dir. Becerikli jimnastikçiniz artık ayakta durabildiğinden ve nesnelere tutunmak için kollarını uzatabildiğinden (çünkü artık daha iyi görmektedir), bu hakedilmiş bir terfidir. Bebeğiniz, vücudunun onun etrafındaki dünyayı tek başına keşfetme görevinde nasıl işine yarayabileceğinin farkına varır.

> Üçüncü aşama: oturma ve kalkma!

9. ve 12. aylar arasında bebeğiniz istediği şeyleri almanın ve istediği yerlere gitmenin stratejisini kurmaya başlar. Önce emeklemeye başlar, sonraları - ayağa kalkmadan hemen önce -  dizleri üzerine kalkıp annenin ya da babanın ellerini tutar.  Bebeğiniz biraz dengesiz de olsa, sürekli oturup kalkarak kendine olan güvenini kazanacaktır. 

> Dördüncü aşama: ayağa kalkma, bir adım, iki adım ve hala ayakta.  Zafer zamanı!

Artık gereken tek şey, biraz cesaret ve tek başına gitme kararlılığıdır (ortalama 10 ila 13-14. aylar arasındaki dönem). Çocuğunuzun ilk adımları her ikiniz için de unutulmaz olacaktır! Eğer bebeğiniz 19. ya da 20. ayda halen yürümeye başlamamışsa, çocuk doktorunuzla görüşebilirsiniz. 

 

Güven kazandırmak için bazı ipuçları

  • Uygun ayakkabılar/terlikler:

İlk soru: bebeğinizin ayakkabıya ihtiyacı var mı yok mu? Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı hayır yok. 

> Evdeyken, yumuşak ve sağlam yüzeylerde bebeğinizin küçük ayaklarını çıplak bırakın. Bu, uygun ayak yuvarlama hareketini kazanmasını sağlamanın en iyi yoludur. 

> Dışarı çıktığınızda, yumuşak, hafif ayakkabıları ya da ayağın doğru şekilde tutulmasını sağlamak için sertleştirilmiş üst tabana ve bağcıklara sahip ayakkabıları tercih edin. 

  • Parmaklıklı oyun parkı:

Her boyda ve malzemeden yapılan parmaklıklı oyun parklarının birçok avantajı vardır. Bebekler, ayaklarını esnetmek için ayakta durabildiği ve parmaklıklara güvenle tutunabildiğinden onlara bağımsızlık verir ve evde başka bir yerdeki işinize bakmanız için size serbest zaman sağlar. Çoğu zaman çok faydalıdır!

  • Kollarını yormadan bebeğinizin yürümesine yardımcı olmak:

Birkaç ay, hatta iki ya da üç ay boyunca, bebeğiniz ellerinizi tutarak yürümek isteyecektir.  Atılan ilk çekinceli adım, ardından diğeri derken, bebeğiniz gün geçtikçe daha rahat ve kendine güvenli hissedecektir. Ancak halen elinizi bırakmak istemiyor olabilir. Bebeğinizi acele ettirmemek ve çabalarından ötürü onu kutlamak önemlidir. Küçük kaşifiniz yalnızca tek parmakla tutunuyor olsa da, yine de ona destek olmanıza ihtiyacı vardır. 

  • Oyuncaklar (kamyonlar, alışveriş arabaları vb.):

10 ila 12. aylarda, bebeğiniz yalnızca tek bir şey ister: odanın ya da bahçenin öbür tarafında neler olduğunu keşfetmek. Tek sorun, bebeğin oraya gitmek için yürümesi gerekmektedir. Bebeklerin, yürümeyi öğrenirken yaslanmalarını sağlayan oyuncaklar bu nedenle çok faydalıdır.

  • Yürüteç - olmalı mı olmamalı mı?

Bu konuda birçok karşıt görüşler vardır ve bazı batı ülkelerinde (ABD ve Kanada) yasaklanmıştır. Yürüteçler çocuk doktorları ve nöroloji uzmanlarınca tavsiye edilmemektedir.  Bunun nedeni, bacak ve kalça hareketlerini sınırlandırması ve ayağın kavisini yanlış konumda tutmasıdır. Aynı zamanda, çarpmalara bağlı olarak birçok ciddi kafa yaralanmalarının da nedeni olarak gösterilmektedir. 

> Bilmeniz gerekenler: Bebeğin kollarını çok yukarı kaldırırsanız dengesini bozarsınız

> Tavsiyemiz: Oyuncakları sağlam ve hafif, aynı zamanda hızı ayarlanabilir tekerleklere sahip olmalıdır (bebeğin fırlamasını engellemek için).

 

“Ya bebek düşerse?”

Birçok durumda, her gün yaşanan ufak tefek düşmeler, beraberinde birçok şişiklik ve çürüklük getirse de, genelde çok ciddi sorunlar değildir. Durumu dramatikleştirmemek gerekir ve “dikkat et, düşeceksin, canını acıtacaksın” gibi cümlelerden kaçının. Bunlar, yürümenin doğal bir süreci olan risk almayı engelleyebilir. Küçük kaşifiniz biraz canını acıtırsa, ayağa kalkması için onu cesaretlendirin. Burada en önemli konu, önemli kazalara neden olmamak için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmış olmasıdır. Örneğin, küçük kaşifiniz için keskin köşelerden korumak için önlem alın, kırılabilir ya da kesici nesneleri ulaşamayacağı yere koyun, zarar verecek malzemeleri ulaşamayacağı yerlere kaldırın  ve merdivenlerin baş kısmına bir kapı yerleştirin.