MyFeed Personalized Content
0-6 Aylık Bebek Gelişim: Beslenme, Fiziksel, Uyku
Makale
Favorilere ekle

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku Eki 30, 2019

Ufaklığınız “kaa-kaaa” gibi sempatik seslerden “çikolata” gibi karmaşık kelimelere, oradan da özne, nesne ve yüklem içeren cümlelere geçmeden önce üç yıl gibi bir gelişim süresine ihtiyaç duyacak. Bu süre zarfında dünyanın her yerindeki tüm anne babalarla aynı şeyleri deneyimleyeceksiniz: ilk agu gugu seslerinin üzerinden geçeceksiniz; sonra bebeğinizin şifreli dilinde uzmanlaşacaksınız ve son olarak da ufak mucizenizin konuşma konusundaki becerisiyle küçük dilinizi yutacaksınız. Dil ediniminin ana aşamalarının yol haritası bu şekilde olacak:

 

Agu gugu, ga ga, an, ba, an... anne!

Ağlamasını duyan herkesin kabul edeceği üzere bebeğinizin daha ana rahminden çıkar çıkmaz oldukça gür bir sesi vardır! Bebeğinizin ilk sesleri başlangıçta yalnızca sesli harfleri kullandıkları için dünya çapındaki tüm bebeklerle aynıdır! Bebeğiniz ana dilini kullanmaya çoktan başladı. Bu yüzden bebeğinizle doğumundan itibaren tane tane konuşmanız önemlidir..

3 ay ve sonrası: Bebeğiniz ses çıkarmanın ve sayıklamanın keyfini keşfeder. Beyinlerinin sözel kavrama ve konuşma dilini kontrol eden alanları organize etmesi gerektiği için bu durum normaldir.

Sesler, bebeğin ilk mimikleri ve anlam dolu bir vücut dili ile birlikte gelir.

Kocaman bir gülümsemenin eşlik ettiği bir mutluluk haykırışı, anlık bir “eh” ve anlaşılmaz bir ifade, biberon sonrasında memnuniyet belirten bir “agu gu”, ağlama ve huzursuz davranışlar... Endişeye kapılmayın, bebeğinizin vücut dilini, söylenmesini ve ağlamalarını yavaş yavaş çözeceksiniz!

6-8 ay: Bebekler hayatlarını değiştirecek bir şey gördüklerinde anlarlar! “Konuştukları” zaman anne babaları cevap verir. Şimdilik dediklerinin tam anlamını çıkartamıyorsanız çok da üstünde durmayın, bebeğiniz artık profesyonel bir geveze oldu. Önemli olan etkileşim prensibini anlamış olmalarıdır. Kelime ve anlamlarını tanımlamak küçük beyinlerinde yavaş yavaş yerine oturur.

8-12 ay: “Kek!” Bebeğiniz nihayet fikirlerini ifade edebiliyor ve iletişim yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu yaş aynı zamanda bebeğinizin ilk defa “anne” ve “baba” dediği yaş. Bakalım önce hangisini söyleyecek.

Bebeğinizi teşvik etmek için onlarla en başından beri durum ve nesneleri isimlendirerek konuşmanız önemlidir. Bebeğiniz her şeyi hatırlar!

5, 12, 30 derken çok geçmeden 1000 sözcük... Bebeğinizin kelime dağarcığında bir patlama gerçekleşir!

12-20 ay: Konuşma bir durum değişikliğini göstermek için birkaç basit ve etkili sözcük (”bitirdim”, “hayır”, “daha”, vb.) ile başlar. Bebeğiniz sevdiği ses taklitlerini (bırım-bırım, miyav, vb.) tekrar edecektir. Bir durum ve çözümünü ifade eden “anne gitti” gibi iki kelimelik mırıldanmalar duyulmaya başlar.

Çocuğunuz şimdilik konuşabildiğinden fazlasını anlayabiliyor. Birlikte kelime ve resimlere bakarak ya da birlikte ninni söyleyerek çocuğunuzu ilerleme sağlamaya teşvik edebilirsiniz. Kelime dağarcıklarını zenginleştirip meraklarını uyandırmanın en iyi yolu olduğu için çocuğunuzla doğal bir şekilde konuşmaya devam etmeniz son derece önemlidir.

 

Bebeklerde İlk Kelimeler ve Cümleler

2 yaşına gelince, konuşma birden başlar fakat bu yaş bazı bebeklerin acelesi olmadığı için değişiklik gösterebilir. Bu yaştayken bebeğiniz günde bir yeni sözcük öğrenir ve bazen de tüm sözcükleri söylemekte zorlanır! Artık eşyaların isimlerini söyleyebiliyor ve yalnızca kendinin değil başkalarının düşünceleri ile de ilgileniyor.

Kişisel repertuvarı gittikçe zenginleşiyor ve bebeğiniz iletişim amaçlı konuşmaya başlıyor. Bu dönemi bebeğinize hikaye okuyarak ve etraflarında olan biten hakkında konuşarak en iyi şekilde değerlendirin. Bebeğiniz hevesli bir dil kaşifi oldu!

2-3 yaş: Ufaklığınız sözcüklerin birbirleriyle ilişkili olduğunu keşfeder, ne büyük bir keşif! Sık sık zamir ve belirteçlerden önce cümle başında fiil kullanacak. Kendinin uzun süredir farkında olsa da artık “ben” diyebilir.

 

Şermin, Arda ve Can’ın annesi

“Büyük oğlum 5 yaşında ve 2 yaşına daha yeni giren küçük oğlumun resmen çevirmeni oldu! Aralarındaki sözsüz anlaşma akıl almaz. Küçük olanın gevelemelerini büyük olan çeviriyor. Can “yogu” deyince Arda “Yoğurt istiyor” diye çeviriyor. Oldukça eğlenceli bir durum!”
 

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

MVP Logo

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.

  • Beslenme Kılavuzu

    Beslenme Kılavuzu

    Beslenme hakkında bilgi edinin

  • Uygulamalar

    Uygulamalar

    Özel pratik uygulamaları deneyin

  • Yardım Alın

    Yardım Alın

    Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın