MyFeed Personalized Content
0-6 Ay
Makale
Favorilere ekle

Bebeğiniz Geceleri Sık Sık Ağlayarak Uyanıyor mu?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku Eki 30, 2019

Uykunuz birkaç gecedir minik kıymetlinizin ağlamalarıyla birden bölünüyorsa, dişinizi sıkın! Çocukların çoğunluğunun 6 ay ila 5-6 yaş arasında geçirdiği doğal ve geçici bir aşamadır. Bu uyku ”düzensizlikleri” çocuğunuzun zihinsel ve duygusal dengesi için çok önemlidir.

Bebeğinizin kabus ve gece terörlerini anlayıp bunların üstesinden gelmek için tavsiyelerimiz:

 

Bebekler de Kabus Görür mü?

Kabuslar genelde 3 yaş civarında başlar ve 5 yaşına kadar sıklıkla devam edebilir. Genelde gecenin sonunda, REM uykusu esnasında, gerçekleşir.

Ejderhalar, canavarlar, hayaletler... korku verici canlılar çocuğunuzun gecesine konuk olur. Bu aşamada normaldir: kabuslar çocuğun korkularının yansımasıdır. Kötü bir köpeğin olduğu bir çizgi film izlemiş veya içinde cadı bulunan bir kitap okumuş olabilirler. Bu karakterler de geri gelip gecelerine musallat olmuş olabilir! Kabuslar sayesinde çocuklar sıkıntı, üzüntü ve endişelerini de ifade ederler. Bu doğal bir aşama olup düşüncelerin oluşmasını sağlar.

Nasıl başa çıkmalıyım? Bebeğinizi rahatlatarak elbette! Çocuğunuzun korkusunu çok büyütmeyin fakat görmezden de gelmeyin. Canavar diye bir şeyin olmadığını açıklayın yeter. Çocuğunuzun güvende hissetmesi uykuya sakinleşmiş bir şekilde dönmesini sağlayacaktır. Çocuğunuzu korkutan kitabı veya çizgi filmi bir sonraki gün konuşun. Çocuğunuzun korkusunu yenebilmesi için kitabı tekrar okuyun ya da çizgi filmi tekrar izleyin.

 

Gece terörleri: endişe verici... ama zararsız

Gece terörleri, gecenin başlangıcında, REM uykusu dışında ve dört ile sekiz yaş arasında sık sık gerçekleştiği için kabuslardan farklıdır. Kabusların aksine çocuklar gece terörü esnasında uyanmaz. Yataklarında oturur pozisyona geçerler, gözleri sonuna kadar açıktır ve çığlık atarlar, huzursuzdurlar ve terlerler fakat hala uykudadırlar! Alışılmadık bir görüntüdür fakat neden yaptığınızı anlamayacakları için gece terörü yaşayan çocukları uyandırmaya çalışmanın bir faydası yoktur. Bu durumlar genelde yalnızca birkaç dakika sürer ve çocuklar kendi başlarına sakinleşirler. Ertesi gün hiçbir şey hatırlamazlar!

Gece terörünün olası bir sebebi uyku yetersizliğidir. Bu gece ağlama durumları aynı zamanda çocukların yaşamlarındaki yeni olaylar hakkındaki endişe ve tereddütlerini ifade edebilmesini de sağlar; okula dönüş, erkek veya kız kardeşlerinin olması, vb.

Gece terörlerinin sebebi uyku yetersizliği ise çocuğunuzu yatağa daha erken yatırmayı ya da gündüz şekerlemesini uzatmayı düşünmek isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun uyku düzeninin bozulmaması için çocuğunuzu yatağa çok geç yatırmadığınızdan emin olun. Gece terörleri devam ederse çocuk doktorunuzla görüşün. Size konuyla ilgili tavsiyeler verebilecektir.

 

Çocukların Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?

Gecelerin daha huzurlu geçebilmesi için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Yatak odasına bir gece ışığı yerleştirin. Çocuğunuzu geceleri rahatlatacaktır.
  • Koridorun ışığının odaya hafifçe girmesi için kapıyı aralık bırakın. Böylece ufaklığınız dünyadan tamamen ayrılmaz ve kendini güvende hisseder!
  • Gece rutini, kısa bir oda “kontrolü”, ninni veya hikaye ve büyük bir kucaklaşma da yatmayı kolaylaştırabilir fakat çocuğunuzun tek başına uykuya dalmasına izin vermelisiniz.

Çocuğunuz kendini güvende hissetmek için kucağa çok ihtiyaç duyuyorsa bunda bir sorun yoktur. Kendi başlarına uyuyabilmeleri için yatağa geri yatırın.

 

Saadet, Berkay’ın annesi

Oğlum sık sık kabus görüyor. Daha fazla kabus görmesini önlemek için bir kabus yakalayıcı icat ettim; eski bir ayakkabı kutusunu farklı renklerle boyayıp yatağının altına koydum. Bunu yaptığımdan beri geceleri uyanmıyor!