MyFeed Personalized Content
0-6 Ay
Makale
Favorilere ekle

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor? Bir arkadaşım sebebinin “akşam endişesi” olabileceğini söyledi, bu nedir?

3dk oku Eki 25, 2019

Öncelikle çok dikkat etmesek de bebeğiniz biraz endişelenmeye başlar... Bir türlü sakinleştirilemeyen bir bebekle yüz yüze gelmek kadar zorlayıcı bir his yoktur. Bu geçiş döneminde ufaklığınıza yardımcı olacak açıklama ve tavsiyelere ihtiyacınız olduğunu biliyoruz.

 

Bebeklerde Akşam Sıkıntısı

Akşam endişesiyle ilgili ağlama hemen anlaşılır ve açlık veya acıdan dolayı ağlamaya hiç benzemez. Bebek çok öfkeli görünür ve on dakika ila bir saat veya hatta daha fazla bir süre boyunca ağlayabilir. Bu olay her seferinde gün sonunda, genelde gece olmadan önce, gerçekleşir.

Genelde ciddi bir durum teşkil etmediği için gereğinden fazla endişelenmeyin. Bu şekilde ağlamak bebeğinizin bir öfke nöbeti geçirdiği anlamına gelmez. Ağlamaları yalnızca rahimdeyken belirli bir rutine alışmış olduklarını ve akşamın ilk saatlerinin en uyanık ve huzursuz olduğu zaman olduğunu gösterir. Bebeğiniz büyük ihtimalde gündüzle geceyi birbirinden ayırmakta zorlanıyor ve ağlamak bebeğinizin yeni uyku-uyanma döngüsüne alışması için bir yöntem.

Bazı çocuk doktorları bu ağlamaların bebeklerin gün boyunca biriktirdikleri endişe ve sıkıntıları ile yeni macera ve duygularla dolu bir günün gerginliklerini atmalarını sağladığına inanırlar. Ağlamak bebeklerin kullanabildiği tek iletişim şeklidir.

Bu aşama geçicidir ve çok geçmeden duracaktır.

 

Ağlayan Bebeğe Nasıl Davranılmalı?

Tüm bebekler için uygulanabilen mucizevi bir çözüm yoktur! Her bebek farklıdır ve çocuğunuz için en uygun çözümü bulmak size düşer. Kesin olan bir şey varsa o da bebeğinizin size ihtiyaç duyduğudur, bu yüzden bebeğinizin yeterince ağladığında kendi başına duracağını düşünerek bebeğinizi ağlaması için yalnız bırakmayın. Bebeğinizin kendisini bu şekilde ifade etmesinin sebebi uyum sağlamaktır, bu yüzden ağlamalarını kesinlikle önlemeye çalışmayın!

Bebeğinizi kollarınıza alıp yumuşak bir ses tonuyla fısıldamak da uygulayabileceğiniz çözümler arasındadır. Bazı bebekler biraz yürütülmeyi, salıncakta sallanmayı veya banyo ya da masaj yapılmasını da severler. Bunu yaptıktan birkaç dakika sonra da bebeğinizi yatırın. Bebeğiniz hala biraz huzursuzsa, genelde gecelerine huzursuz bir şekilde başladığı için oldukça doğaldır. Çok geçmeden uykuya dalacaktır...

Başlangıçta bebeğin kollarınızda uykuya dalmasına izin vermek cezbedici bir fikir gibi gelebilir. Ancak ilk birkaç hafta geçtikten sonra bebeğinizi yatağa biraz uykulu ama hala uyanıkken yatırmanız gerekir. Kendi dinleteceğiniz müzik veya söyleyeceğiniz ninni eşliğinde kendi başlarına uyumayı öğreneceklerdir. Bu aşamada sakin kalmaya çalışın aksi takdirde bebeğiniz gerginliğinizi hissedebilir ve bu, huzursuzluk hislerini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Bazı çocuklar bu yeni düzene diğerlerinden daha uzun sürede alıştığı için sabırlı olun, bu dönem birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir!

 

Aylin, Leyla’nın annesi

«Kızım her akşam saatlerce ağlardı. Sakinleştirmek için kızımı kanguruya koyup evde gezdirirken bir yandan da sakin sakin konuşurdum. Bu hem çok iyi bir şekilde işe yaradı hem de akşam yemeğini hazırlayabilmem için ellerim serbest kaldı!»

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

MVP Logo

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.

  • Beslenme Kılavuzu

    Beslenme Kılavuzu

    Beslenme hakkında bilgi edinin

  • Uygulamalar

    Uygulamalar

    Özel pratik uygulamaları deneyin

  • Yardım Alın

    Yardım Alın

    Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın