MyFeed Personalized Content
0-6 Aylık
Makale
Favorilere ekle

Anne Sütünü Sağarak Vermek, Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku Ara 3, 2019

Bunu yapmak için birçok nedeniniz olabilir: baba, anneanne veya babaanne bebeği beslemek istiyor olabilir, yakında işe dönecek olabilirsiniz, bebeğinizi düzenli olarak başka bir bakıcıya bırakmak zorunda olabilirsiniz vb. Sütünüzü sağarak, karşılaştığınız tüm zorluklara rağmen emzirme sürenizi uzatabilirsiniz.

 

Süt sağmaya alışmak!

Her gün kendi sütünüzü sağdığınızı düşünmek zor olabilir! Size bir ipucu: aklınıza gelebilecek tüm olumsuz düşüncelerden uzak durun ve kendinize süt sağmanın emzirmek kadar doğal olduğunu hatırlatın..

 

Süt sağmaya ne zaman başlanır?

İdeal olarak, emzirme belli bir hız ve düzen kazanmadan (gün içinde hemen hemen aynı zamanlarda düzenli sayıda emzirme) yani ilk iki aydan önce başlamamalısınız.

 

Süt sağma teknikleri

Bu seçim çok kişiseldir ve ancak farklı seçenekleri denedikten sonra karar verilebilir.

  • Yalnızca ellerinizi kullanarak: Memenizin uç kısmına basınç uygulayarak 15 dakikada yaklaşık 100 ml süt sağabilirsiniz. Bunun avantajı, herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yoktur, cildinize herhangi bir yabancı madde uygulamazsınız ve göğüslerinize derinlemesine bir masaj yapılmış olur.

 

Nasıl süt sağılır?

  • Ellerinizi ve sütü sağacağınız kabı güzelce yıkayın.
  • Meme ucunuza yavaşça masaj yapmaya başlayın: üç ya da dört parmak kullanın, göğsün dışından başlayarak meme başına doğru dairesel hareketler yapın. Ardından, ellerinizi gitgide düzleştirerek göğsün dış kısmından meme başına ve yukarı meme ucuna doğru masaj yapın. Bu hareketi göğüslerinizin çevresinde devam ettirin.
  • Üçüncü aşama: baş parmağınızı göğsünüzün altına, işaret ve orta parmağınızı meme başının 2 ya da 3 cm üzerine yerleştirin. Eğer aldığınız pozisyon doğruysa, parmaklarınızın C şekli oluşturması gerekir.
  • Şimdi dik olarak göğüs kafesini iterken meme bezine nazikçe bastırın ve parmaklarınızı yavaşça bir araya getirin. Bu hareketi, sütün gelmesi durana kadar devam edin ve ardından parmaklarınızı göğsünüzün etrafında hareket ettirin ve yeniden başlayın.

Her durumda buradaki amaç süt üretmesi için meme bezini harekete geçirmektir.

Not: eğer normal beslenme zamanları dışında süt sağıyorsanız, sağacağınız süt miktarı, ilk birkaç günde vücudunuz bu fazla üretim talebine ayak uydurana kadar daha az olacaktır!

 

Süt sağmak, üretilen süt miktarında azalmaya neden olur mu?

Hayır. Aksine, vücudunuzdan ne kadar fazla süt üretmesini isterseniz, o kadar fazla üretir.

 

Sütü ne kadar saklayabilirim?

  • Oda sıcaklığında (20-25°C), sütü sağmaya başladığınız andan bebeğinizi doyurduğunuz zamana kadar en fazla 3 saat;
  • Eğer buzdolabı 4°C ve altında bir sıcaklığa sahipse en fazla 72 saat;
  • Eğer dondurucu –18°C’de ise 3 ay.

Not: Buzdolabında beklemiş sütü dondurmayın ve çözdürdüğünüz sütü 24 saat içinde kullanın. Asla yeniden dondurmayın.

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

MVP Logo

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.

  • Beslenme Kılavuzu

    Beslenme Kılavuzu

    Beslenme hakkında bilgi edinin

  • Uygulamalar

    Uygulamalar

    Özel pratik uygulamaları deneyin

  • Yardım Alın

    Yardım Alın

    Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın