MyFeed Personalized Content
6-12 Aylık Bebek Gelişimi: Beslenme, Fiziksel, Uyku
Makale
Favorilere ekle

8-12 Aylık Bebek Gelişimi: Beslenme ve Besin Değişimi

Bu sınavı yapıp besin bilginizi sınayın!

Bebeğiniz hareket ediyor, emekliyor ya da ilk adımlarına hazırlanıyor olabilir. Yeme alışkanlıkları da hareket halinde ve büyük değişimlere uğruyor. 8-12 aylık bebeğinizi besleme konusundaki bilginizi sınamak için aşağıdaki interaktif sınavı yapın.

5dk oku Tem 3, 2018

GERÇEK Mİ YOKSA EFSANE Mİ?

Soru 1/7: Gerçek mi efsane mi? Çocuğunuz kırmızı et, beyaz et, balık ve yumurta gibi protein açısından zengin yiyecekler ya da diğer iyi protein kaynaklarından her gün tüketmelidir.  

Gerçek!
Beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için yenidoğanların 6.aydan sonra meyve püreleri, yoğurt ve sebze çorbalarıyla başlayan katı gıdaya geçiş serüvenine 8-9. aydan sonra et, tavuk, balık, peynir gibi protein kaynakları da eklenir. Protein, sağlıklı büyüme ve gelişme için önemlidir. Her şeyin bebeğinizin gelişimi için uygun bir besin içeriği ve kıvama sahip olduğundan emin olun yeter. Çocuğunuz büyüdükçe yemek kıvam ve çeşitliliğini yavaş yavaş artırabilirsiniz.

Üzgünüz ama gerçek!
Beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için yenidoğanlara 6. aydan sonra gün içinde çeşitli yiyecekler verilmelidir ve buna her gün ya da mümkün olduğunca sık verilen kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta veya diğer yüksek kaliteli proteinler gibi iyi protein kaynakları dahildir. Protein, sağlıklı büyüme ve gelişme için önemlidir. Her şeyin bebeğinizin gelişimi için uygun bir besin içeriği ve kıvama sahip olduğundan emin olun yeter. Çocuğunuz büyüdükçe yemek kıvam ve çeşitliliğini yavaş yavaş artırabilirsiniz.

Soru 2/7: Gerçek mi efsane mi? Muz çocuğunuz için potasyum açısından zengin bir yiyecektir.

Doğru!
Bazı yenidoğan diyetleri yeterince meyve, sebze ve potasyum içermez.  Muz ise potasyum açısından zengindir. Domates, patates, avokado, kantalup ve bazı dolmalık kabak ve diğer kabak türleri de öyledir. Bu yiyecekleri 8-12 aylık çocuğunuzun diyetine dahil etmeye çalışın fakat bunların güvenli bir şekilde hazırlandıklarından ve çocuğunuzun gelişimi için uygun olduklarından emin olun. 
 
Aslında doğru!
Bazı yenidoğan diyetleri yeterince meyve, sebze ve potasyum içermez. Muz ise potasyum açısından zengindir. Domates, patates, avokado, kantalup ve bazı dolmalık kabak ve diğer kabak türleri de öyledir. Bu yiyecekleri 8-12 aylık çocuğunuzun diyetine dahil etmeye çalışın fakat bunların güvenli bir şekilde hazırlandıklarından ve çocuğunuzun gelişimi için uygun olduklarından emin olun. 

Soru 3/7: Tat, besin içeriği kadar önemlidir.
 
Doğru bildiniz!
Her ikisi de eşit ölçüde önemlidir! 8-12 aylıkken bebeğiniz yeni tat ve dokular da dahil olmak üzere her şeyi keşfeder. Bebeğinizin yeni yiyecekleri kabul etmesini desteklemek için yiyeceği kabul edip yiyene kadar, yeni tadın 8 defa önerilmesi gerekebileceğini unutmayın.

Hay aksi, yanlış oldu!
Her ikisi de eşit ölçüde önemlidir! 8-12 aylıkken bebeğiniz yeni tat ve dokular da dahil olmak üzere her şeyi keşfeder. Bebeğinizin yeni yiyecekleri kabul etmesini desteklemek için yiyeceği kabul edip yiyene kadar yeni tadın 8 defa önerilmesi gerekebileceğini unutmayın.


Soru 4/7: Gerçek mi efsane mi?  Elma dilimleri, kolayca kaldırılıp tutulabilir. 8-12 aylık çocuklar için uygun küçük yiyeceklerdir.

Üzgünüz, bu bir efsaneden ibaret!
Çiğ elmalar sert olur ve ağızda kolay kolay dağılmaz, bu yüzden 8-12 aylık bebeğinizin yeme becerileri için uygun değildir. Ayrıca bu yaşlardaki çocuklar elma kabuğunu çiğneyecek dişe sahip değildir. Bebeğinize vereceğiniz yiyeceklerin küçük parçalar halinde doğranması, yumuşak bir dokuya sahip olması ve ağızda kolayca dağılması gerekir.
 
Bildiniz!
Çiğ elmalar sert olur ve ağızda kolay kolay dağılmaz, bu yüzden 8-12 aylık bebeğinizin yeme becerileri için uygun değildir. Ayrıca bu yaşlardaki çocuklar elma kabuğunu çiğneyecek dişe sahip değildir. Bebeğinize vereceğiniz yiyeceklerin küçük parçalar halinde doğranması, yumuşak bir dokuya sahip olması ve ağızda kolayca dağılması gerekir. 

Soru 5/7: Gerçek mi, efsane mi? Bebeğiniz yemek yemeyi öğrenirken yiyeceği ile oynamasına izin vermelisiniz.  

Bildiniz!
Çocuğunuzun yemeği ile oynamasına izin vermek, yemeğini ve diğer duyularını keşfetmesine olanak sağlar. Küçük yiyecekler, bebeğinizin motor becerileri ile el-göz koordinasyonunu iyi bir şekilde geliştirmesini sağlar.

Üzgünüz ama hayır.
Çocuğunuzun yemeği ile oynamasına izin vermek yemeğini ve diğer duyularını keşfetmesine olanak sağlar. Küçük yiyecekler, bebeğinizin motor becerileri ile el-göz koordinasyonunu iyi bir şekilde geliştirmesini sağlar.

Soru 6/7: Gerçek mi, efsane mi?  Bebeğiniz 8 aylık olduğunda inek sütü vermeye başlayabilirsiniz.

Doğru değil.
Uzmanlar, inek sütünün bebeğiniz 1 yaşına gelmeden verilmemesi gerektiğini söylemektedir. Bebeğinizin katı yiyecek beslenmesinin bir parçası olarak, bebekler için uygun boyuta düşürülmüş ve bebek beslenmesine* uygun peynir, bebeğiniz gelişim açısından hazır olduğunda sunulabilir.

Tam isabet!
Uzmanlar, inek sütünün bebeğiniz 1 yaşına gelmeden verilmemesi gerektiğini söylemektedir. Bebeğinizin katı yiyecek beslenmesinin bir parçası olarak, bebekler için uygun boyuta düşürülmüş ve bebek beslemesine uygun peynir, bebeğiniz gelişim açısından hazır olduğunda sunulabilir.

Soru 7/7: Gerçek mi, efsane mi? 8-12 aylık bebeğinizi ailenin yemek vaktinde beslemenin bir faydası yoktur, önce bebeğin yemeğini vermek daha iyi olacaktır. 

Pek sayılmaz.
Bebeğiniz ailenin geri kalanıyla birlikte yemek yemelidir. Bebekler başkalarını izleyerek öğrenirler. Aile yemekleri, hepinizin sağlıklı yeme davranışı örneği olmanız açısından önemli bir fırsattır!
 
İyi dediniz! 
Bebeğinizin ailenin geri kalanıyla birlikte yemek yemesi gerektiği doğrudur. Bebekler başkalarını izleyerek öğrenirler. Aile yemekleri, hepinizin sağlıklı yeme davranışı örneği olmanız açısından önemli bir fırsattır!

8-12 aylık bebeğinizin besin ihtiyaçları en az bebeğiniz kadar hızlı değişir. Hatırlanması ve uygulamaya koyulması gereken bazı başlıklar şöyle:

  • Bebeğinize her gün ya da mümkün olduğunca sık bir şekilde beyaz et, balık, yumurta ve diğer iyi protein kaynaklarından verin. A vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler de günlük beslenmesinin bir parçası olmalıdır.
  • Her şeyin bebeğinizin gelişim aşaması için uygun bir besin içeriği ve kıvama sahip olduğundan emin olun.
  • Muz, potasyum açısından zengindir. Domates ve patates de öyle. Bu yiyecekleri 8-12 aylık bebeğinizin diyetine dahil edin ve güvenli bir şekilde yiyebilmesi için pişirilmiş, doğranmış veya ezilmiş olduklarından emin olun.
  • Tat ve besin içeriği eşit ölçüde önemlidir! Ağızda kolayca dağılan küçük yiyeceklere ek olarak daha dokulu olan ama yine de son derece yumuşak olan yiyecekler vermeyi ihmal etmeyin.
  • Çiğ elmalar sert olur ve ağızda kolay kolay dağılmaz, bu yüzden 8-12 aylık bebeğinizin yeme becerileri için uygun değildir.
  • Bebeğiniz yemeyi öğrenirken yiyeceği ile oynamasına izin verin. Yemeğini tüm duyuları ile keşfetmesine izin verin! 
  • Bebeğinizin ve ailenin geri kalanının birlikte yemek yemesi önemlidir. Bebekler başkalarını izleyerek öğrenirler. Bu yüzden aile yemekleri bebeğinize sağlıklı yeme davranışı örneği olmanız için büyük bir fırsattır!